Dietmat (eller “dietisk mat”) avser alla livsmedel eller drycker vars recept ändras för att minska fett, kolhydrater, abhor / adhoresocker för att göra det till en del av ett viktminskningsprogram eller diet. Sådana livsmedel är vanligtvis avsedda att hjälpa till med viktminskning eller en förändring av kroppstyp, även om kroppsbyggnadstillskott är utformade för att hjälpa till med viktminskning eller muskler.

Processen att göra en dietversion av en mat kräver vanligtvis att man finner en godtagbar ersättning för låg mat / energi för en del livsmedelsenergi ingrediens. Detta kan vara lika enkelt som att ersätta en del eller hela matens socker med sockersubstitut, vilket är vanligt med dietdrycker som Coca-Cola (till exempel Diet Coke). I vissa mellanmål kan maten vara bakad istället för stekt och minskar därmed matenergin.

I andra fall kan fettfattiga ingredienser användas som ersättningar. I fullkornsprodukter förskjuter det högre fiberinnehållet en del av mjölkens stärkelsekomponent. Eftersom vissa fibrer inte har någon mat energi, resulterar detta i en blygsam energiförbrukning.

En annan teknik är beroende av avsiktligt tillsats av andra ingredienser med reducerad mat-energi, såsom resistent stärkelse eller dietfibrer, för att ersätta en del mjöl och uppnå en mer betydande energibesparing.