Fingermat är mat som är avsedd att ätas direkt med händerna, i motsats till mat som ätas med en kniv och gaffel, sked, ätpinnar eller andra redskap. I vissa kulturer äter mat nästan alltid med händerna; till exempel äter etiopisk mat genom att rulla olika rätter upp i injerabröd.

Livsmedel som anses gatumat är ofta, men inte exklusivt, fingerfood. I västvärlden är fingermat ofta antingen aptitretare (hors d’œuvres) eller entree / huvudrätt objekt. Exempel på dessa är miniatyr köttpisar, korvskivor, korv på pinnar, ost och oliver på pinnar, kycklingstrumpor eller vingar, vårrullar, miniatyrkakor, samosor, smörgåsar,

Merenda eller andra sådana baserade livsmedel, som pitas eller föremål i bullar , bhajjis, potatis kilar, vol au ventiler, flera andra sådana små saker och risotto bollar (arancini).

Andra välkända livsmedel som i allmänhet ätas med händerna inkluderar hamburgare, pizza, chips, korv, frukt och bröd. I östra Asien matas mat som pannkakor eller flatbreads (bing 饼) och gatuprodukter som chuan (串, också uttalad chuan) ofta med händerna.